Powered By Blogger

5.12.09

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Image and video hosting by TinyPic


έγεται και βάπτισμα. Ένα από τα 7 μυστήρια της χριστιανικής θρησκείας και μάλιστα το πρώτο.

Γίνεται με θρησκευτική τελετή, όπου το μωρό που βαπτίζεται βουτιέται τρεις φορές στο νερό της κολυμπήθρας στ' όνομα "του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος". Με το βάπτισμα πραγματοποιείται ο καθαρμός του ανθρώπου από το προπατορικό αμάρτημα. Και με το μυστήριο του χρίσματος, που ακολουθεί τη βάπτιση, ο άνθρωπος μπαίνει στη χριστιανική ζωή. Παράλληλα δίνεται και το όνομα από τον ανάδοχο (νονό), που θεωρείται πνευματικός πατέρας του παιδιού.

Το βάπτισμα είναι μυστήριο υποχρεωτικό. Σαν έθιμο κρατά από τα πολύ παλιά χρόνια. Στην αρχαιότητα οι διάφοροι λαοί εξάγνιζαν συμβολικά τα παιδιά στο νερό, στο κρασί ή στη φωτιά. Οι Ινδοί συνήθιζαν να βαπτίζονται σε ποτάμια, καθώς και οι Εβραίοι.

Σαν χριστιανικό μυστήριο καθιέρωσε τη βάπτιση ο ίδιος ο Ιησούς, όταν βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πριν από το Χριστό ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κήρυττε τη μετάνοια στην έρημο της Ιουδαίας, όπου ζούσε ασκητική ζωή μαζί με μερικούς ανθρώπους της φυλής των Εσσαίων.

Ήταν ένας τύπος προφήτη με ψυχή πλούσια από ανώτερα αισθήματα και αφοσίωση στο Θεό. Πρώτα τους έλεγε να εξομολογηθούν φωναχτά κι όταν οι άλλοι γύρω τους έδιναν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, τους βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό.

Έλεγε πάντοτε ότι αυτός τους βάπτιζε με νερό, ενώ ο Μεσσίας που περίμεναν θα τους βαπτίσει στο Άγιο Πνεύμα και στη φωτιά. Ώσπου μια μέρα παρουσιάστηκε ο Ιησούς, 30 χρόνων τότε. Μόλις τον αντίκρισε ο Ιωάννης φώναξε χαρούμενος: "Ήλθε εκείνος που περιμέναμε. Να, ο πιο δυνατός από μένα, που δεν είμαι άξιος ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του να λύσω". Αρνήθηκε με ταπεινοφροσύνη να βαπτίσει τον Ιησού, λέγοντας πως ο Ιησούς πρέπει να βαπτίσει τον Ιωάννη. Μα ο Ιησούς επέμενε πως αυτό είναι το θέλημα του Θεού κι έτσι ο Ιωάννης υποχώρησε.


Τη στιγμή της βάπτισης, σύμφωνα με το τροπάριο που ψάλλεται τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου), το Άγιο Πνεύμα φανερώθηκε με μορφή περιστεριού, αποδείχνοντας πως ο Χριστός ήταν γιος του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: