Powered By Blogger

2.2.10

Στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης



Στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης .
Κυριακη, 31 01 2010 14:25 .Στην Καλαμάτα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα πρόσκληση του δημάρχου της πόλης. Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας, θα επισκεφθεί την ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και θα παραστεί στις θρησκευτικές τελετές κι εκδηλώσεις για την πολιούχο της πόλης "Υπαπαντή του Κυρίου". Μεταξύ άλλων, κατά την παραμονή του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, θα κηρύξει και την έναρξη διεθνούς περιβαλλοντικού συνεδρίου και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου θα εγκαινιάσει τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης, του Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Στις τελετές θα παραστούν ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς.




Επίτιμος δημότης Καλαμάτας

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου, από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, το νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο, τους βουλευτές του νομού Δημήτρη Κουσελά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέα Βουδούρη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, πλειάδα μητροπολιτών και πλήθους πιστών.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή υποδοχής του κ. Βαρθολομαίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε εγκάρδια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη: "Σας υποδεχόμαστε στην πόλη της Παναγίας της Υπαπαντής, στην πόλη της ιστορίας και του πολιτισμού, που υποδέχεται με υπερηφάνεια τον πατριάρχη που κατάφερε μέσα από πολλές δυσκολίες να κρατήσει ζωντανό το φάρο του Πατριαρχείου".

Ο κ. Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του, ανέφερε: "Σας φέρομεν τον χαιρετισμό της βασιλίδος των πόλεων, η οποία, ως καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξακολουθεί να είναι πάντοτε η Βασιλεύουσα στις καρδιές των Ορθοδόξων".

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι "χρωστούσαμε αυτή την επίσκεψη, διότι ο ευσεβής Μεσσηνιακός λαός είναι κατά πάντα άξιός της, αλλά και διότι η Μεσσηνία έδωκε εις την Κωνσταντινούπολη δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον εξ Αλαγονίας Προκόπιον τον Πελεκάσην, και τον εξ Ανδρούσης Αθανάσιο τον Α , ο οποίος και τιμάται ως Άγιος".

Στη συνέχεια, εν πομπή από την πλατεία, κατευθύνθηκαν στον εορτάζοντα καθεδρικό ιερό ναό της Υπαπαντής, όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία επί τη αφίξει του προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μετά τη δοξολογία, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καλωσόρισε και αυτός, από εκκλησιαστικής πλευράς, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην αντιφώνησή του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μίλησε επαινετικά για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος από παλαιά -είπε- είναι γνωστός στη Μεγάλη Εκκλησία και ως κληρικός και ως πανεπιστημιακός καθηγητής, αλλά και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διάφορες διεκκλησιαστικές συναντήσεις, και του ευχήθηκε η ποιμαντορία του να είναι μακρά.

Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον αποκάλεσε "σεβάσμιο και λίαν αγαπητό φίλο", ο οποίος -είπε- δεν υπολογίζει κούραση και ταλαιπωρία και προσέτρεξε να τον συναντήσει.

Ακολούθως, ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και αργότερα θα συναντηθεί με τον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο στο διοικητήριο της πόλης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/1/2010

17:30 Υποδοχή στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας
18:00 Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό
19:00 Υποδοχή του Παναγιωτάτου στον Μητροπολιτικό Οίκο
20:00 Υποδοχή Παναγιωτάτου στο Δημαρχείο Καλαμάτας και ανακήρυξη Αυτού ως Επιτίμου Δημότου
20:30 Υποδοχή Παναγιωτάτου στην Νομαρχία Μεσσηνίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/2/2010

10:00 Έναρξη Διεθνούς Περιβαλλοντικού Συνεδρίου στο Τ.Ε.Ι Καλαμάτας και ανακήρυξη του Παναγιωτάτου σε επίτιμο Καθηγητή
18:00 Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Υπαπαντής του Χριστού στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας


ΤΡΙΤΗ 2/2/2010

07:00 Όρθρος
07:30 Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κατά τον Όρθρο
08:30 Τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη
- Προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου
- Αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α'
11:00 Λιτανεία Ιεράς Εικόνος της "Παναγίας της Υπαπαντής" 17:00 Εγκαίνια Νεφρολογικού Κέντρου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
19:00 Παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας των εκδόσεων:
"Χριστιανική Μεσσηνία" και "Οι Πρόσφυγες της Καλαμάτας"

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/2/2010

09:00 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προφήτη Ιωήλ Καλαμάτας
10:00 Περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
16:00 Αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου Α' για την Αθήνα.

H επίσκεψη στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα απευθυνθεί στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, θα ευλογήσει τους εν Αθήναις αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα παραστεί σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ενώ αναμένεται να έχει ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και πολιτικούς αρχηγούς.